torsdag 6 december 2007

گامی در راه شورای ملی صلح

گامی در راه "شورای ملی صلح"به دنبال فراخوان "شيرين عبادی" برنده ايرانی جايزه صلح نوبل برای تشكيل "شورای ملی صلح"، كميته موقتی ‏كه به اين منظور از سوی "كانون مدافعان حقوق بشر" تشكيل شده است، رايزنی‌های خود با گروه‌های اجتماعی را ‏آغاز كرد و در اولين قدم، گروهی از فعالان دانشجويی در يك هم‌انديشی با اعضای اين كميته موقت شركت كردند ‏تا به بررسی نحوه شكل‌دهی و گسترش يك جنبش اجتماعی برای صلح بپردازند.‏در اين نشست كه اعضای شورای مرکزی و نيز اعضای شورای تهران دفتر تحکيم وحدت (نمايندگان و دبيران ‏انجمن های اسلامی دانشگاه‌های تهران) شركت داشتند، اعضای "کميته موقت صلح" برنامه‌های خود را به عنوان ‏جنبش اجتماعی صلح دوستان ايران برای مقابله با خطرهای تهديدکننده صلح در ايران را تشريح كردند و از ‏فعالان دانشجويی خواستند تا در خصوص ضرورت طرح اين بحث و راهكارهای گسترش شعار "جنگ نه، صلح ‏و حقوق بشر آری" گفت‌وگو كنند و نظرات خود درباره چگونگی طرح اين ايده و گسترش آن در سطح دانشگاه‌ها ‏را بيان كنند.‏
به گزارش روابط عمومی کانون مدافعان حقوق بشر، در ابتدای اين نشست چند تن از اعضای کميته موقت صلح ‏ديدگاه های خود را در خصوص اين ايده و اينکه چرا دانشجويان به عنوان اولين گروه از گروه های اجتماعی ‏دعوت شده‌اند، مطرح کردند. به اعتقاد آنان طرح مسأله صلح از سوی نيروهای دموکراسی‌خواه می تواند به ‏جلوگيری از جنگ و يا کاهش هزينه های آن کمک کند.
وجود يک گرايش تندرو در داخل حاکميت که حيات خود را در بحران می‌بيند، موضوع ديگری بود که در اين ‏نشست مطرح شد: "حکومت هايی که زيست در بحران می کنند، اين زيست می تواند به جنگ منجر شود. زيست ‏در بحران باعث حذف می شود، حالت فوق العاده مطرح می شود و همه مشکلات را می توان به گردن بحران ‏انداخت. زيست در بحران پروژه سازندگی را عقب
می اندازد. زيست در بحران باعث شده است تا جناح های تند ‏رو در حاکميت جناح های معتدل تر را حذف کنند. دانشجويان همچنين از دغدغه‌هايی همچون "بی‌اطلاعی مردم - حتی در سطح نخبگان - از خطر جنگ" و ‏‏"برخوردهای احتمالی با صلح خواهان" سخن گفتند و همچنين سؤالاتی از اين قبيل را درباره جنبش صلح مطرح ‏كردند:

گزارش شورای ملی اطلاعاتی امريکا

شورای ملی اطلاعاتی امريکا در گزارشی اعلام کرد: ايران در حال ساختن بمب اتم نيست
به گزارش دويچه وله: انتشار آخرين گزارش سازمانهای اطلاعاتی و امنيتی امريکا افکار عمومی اين کشور را به حيرت واداشته است. در اين گزارش به ناگاه آمده است که ايران برنامه خود را برای توليد اسلحه اتمی در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده و ديگر در پی دستيابی به اين گونه سلاح‌ها نيست و اين پيامد فشار جهانی بر ايران بوده است. تاکنون دولت امريکا مدام از تهديدی سخن می‌گفت که از سوی بمب ايران متوجه جهانيان است. حتی سيمور هرش، روزنامه‌نگار و برنده جايزه پوليتزر، گفته بود که تحقيقاتش نشانگر آن است که رئيس جمهور امريکا، بوش، طرحی برای حمله به ايران در دست دارد. و اکنون همه چيز به گونه‌ای ديگر به نظر می‌رسد.
هنوز هفت هفته از آن هنگام نگذشته و اينک واقعيت به گونه‌ای ديگر نمايان می‌شود. گزارشی که توسط ۱۶ سازمان اطلاعاتی و امنيتی امريکا منتشر شده، می‌گويد که ايران در سال ۲۰۰۳ برنامه‌اش را برای ساختن اسلحه اتمی متوقف کرده است.
و اين لحنی است که با آنچه تاکنون از دولت امريکا شنيده شده، متفاوت است. با وجود اين استفن هاردلی، مشاور امنيتی کاخ سفيد، تلاش کرد تا موضع رييس جمهور امريکا و اطلاعات جديد منتشر شده را با هم پيوند دهد. وی گفت: “رييس جمهور کوشيد تا جهان را متوجه کند که ما بايد بر فشار خود بر ايران بيافزاييم تا اين کشور برنامه‌اش را برای غنی‌سازی اتم متوقف سازد. و هنوز هم همين طور است! چون اين برنامه راه را برای دستيابی به موادی هموار می‌کند که با آن می‌توان بمب اتم ساخت.“
در گزارش سازمانهای اطلاعاتی و امنيتی آمده است که البته ايران هنوز هم سعی می‌کند برای استفاده صلح‌آميز از انرژی اتمی اورانيوم را غنی سازد. اما حتی اگر اين کشور برنامه خود را برای توليد اسلحه اتمی پيگيری کند، نمی‌تواند تا پيش از سال ۲۰۰۹ موفق شود و احتمالا چنين طرحی تازه در سال ۲۰۱۵ می‌تواند عملی شود. این در حالی است که سازمان‌های اطلاعاتی و امنيتی دو سال پيش تصريح کرده بودند که ايران با فشار سياسی از برنامه خود منصرف نخواهد شد.. افزون بر اين، سازمانهای اطلاعاتی و امنيتی در آن موقع اعلام کرده بودند که برنامه اتمی ايران در جيان است. اين سازمانها در مورد وجود سلاحهای کشتار جمعی در عراق هم به ناحق گزارش داده بودند

گزارش اطلاعاتي جديد آمريكا

گزارش اطلاعاتي جديد آمريكا كه روز دوشنبه منتشر شد، نه تنها لفاظي هشدار دهنده‌ي دولت آمريكا درباره‌ي برنامه هسته‌يي ايران را تضعيف كرد بلكه مي‌تواند تلاش بوش را در افزايش تحريم‌هاي بين‌المللي نابود كند و امكان اقدام پيش نظامي را پيش از پايان رياست جمهوري‌اش منتفي كند.
واشنگتن پست با اشاره به اين مطلب نوشت: ايران برجسته‌ترين موضوع يك سال باقي مانده‌ي بوش در سمتش به عنوان رييس جمهور آمريكا و انتخابات رياست جمهوري براي جانشين وي بوده است.
دنيل بنجامين، از مقامات شوراي امنيت ملي آمريكا در دوران بيل كلينتون گفت: اين اندكي سرگيجه آور است. همه در حال خاراندن سر و فكر كردن به اين هستند كه چه چيزي رخ خواهد داد.
ديپلمات‌ها گفتند كه اين گزارش مي‌تواند تلاش‌هاي آمريكا را براي به دست آوردن سومين سري از تحريم‌ها عليه ايران به هم بزند. درست دو روز قبل نيكلاس برنز، معاون وزير امور خارجه آمريكا در پاريس با همتايان انگليسي، فرانسوي، چيني، روسي و آلماني‌اش ديدار كرد تا حمايت آنها براي قطعنامه‌ي جديد شوراي امنيت را به دست آورد.
بروس ريدل، يك مقام عالي‌رتبه‌ي سابق در سازمان سيا، پنتاگون، شوراي امنيت ملي و عضو فعلي موسسه‌ي بروكينگز گفت كه انتظار مي‌رود كه تلاش براي سومين قطعنامه از بين رفته باشد. اين بحثي بسيار جدي خواهد بود كه مخالفين قطعنامه‌ي سوم از آن استفاده مي كنند. گفته مي‌شود كه جامعه‌ي اطلاعاتي آمريكا خودش مي‌گويد ايران چهار سال قبل برنامه‌اش را متوقف كرده است.
مايكل روبين، عضو موسسه‌ي آمريكن اينترپرايز گفت: قطعا اين ديپلماسي را مشكل‌تر مي‌سازد. اين امر به برلين، پكن و مسكو بهانه‌اي مي‌دهد تا براي سومين دور از تحريم‌ها همراهي نكند.
آژانس بين‌المللي انرژي اتمي اين ارزيابي را تاييد نتيجه گيري خود مي‌داند مبني بر اينكه هيچ مدركي از وجود انحراف در برنامه‌ي هسته‌يي ايران در دست نيست.
يك مقام آژانس كه خواست نامش فاش نشود گفت: اين همچنين تاييد كننده ارزيابي‌هاي البرادعي است كه مستمرا در اظهارات علني‌اش گفته است هيچ خطر روشن و علني را شاهد نيست و بنابراين زمان زيادي براي مذاكره وجود دارد.


به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، ويتالي چوركين، نماينده روسيه در سازمان ملل با اشاره به "برآورد اطلاعات جاسوسي ملي آمريكا" درباره برنامه هسته‌يي ايران كه به اجماع 16 آژانس اطلاعاتي آمريكا تهيه و روز دوشنبه منتشر شد، گفت:
ما همواره گفتيم كه مدركي مبني بر اينكه ايران به دنبال تسليحات هسته‌يي است وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه برآورد اطلاعات جاسوسي ملي آمريكا پنج سال بعد از تهاجم آمريكا به عراق كه بر مبناي اطلاعات غلط و جعلي انجام شد، پرسش‌هاي جديدي را درباره اعتبار خدشه‌دار شده كاخ سفيد در خصوص موضوع جنگ مطرح كرد.
جورج بوش، رييس جمهور آمريكا در ماه‌هاي اخير احتمال وقوع "جنگ جهاني سوم" و يا "هولوكاست هسته‌يي" در صورت آنچه وي دستيابي ايران به زاردخانه‌هاي اتمي مي‌ناميد را مطرح كرد و به غلط مدعي شد كه تهران آشكارا تمايلش براي در اختيار داشتن يك سلاح هسته‌يي را "اعلام كرده" است.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتد پرس، "جورج بوش" ادعا كرد: «تهران به رغم گزارش اخير هنوز خطرناك است و جامعه بين‌الملل بايد به فشار بر ايران به خاطر برنامه اتمي اين كشور ادامه دهد.» بوش مدعي شد: «من معتقدم كه اين گزارش به منزله علامت هشداري مبني بر وجود برنامه سلاح اتمي در ايران است. به اين دليل است كه آنان احتمالاً اين برنامه را از سر مي‌گيرند.» بوش مدعي شد: «به نظر من، اين برآورد براي ما فرصتي ايجاد مي‌كند تا جامعه بين‌الملل را به ادامه فشارها بر ايران به منظور تعليق برنامه هسته‌اي ترغيب كنيم. آنچه بايد گفت اين است كه آنان نبايد بتوانند برنامه سلاح اتمي را به طور مخفيانه آغاز كنند.» وي افزود: «اين گزارش بدان معناست كه موضع ما تغيير نكرده است.»
يك سخنگوي وزارت امور خارجه فرانسه روز سه‌شنبه اعلام كرد كه پاريس به اعمال فشار براي تحميل سومين سري از تحريم‌هاي سازمان ملل عليه ايران به رغم گزارش جامعه‌ي اطلاعاتي آمريكا درباره برنامه‌ي هسته‌يي تهران ادامه خواهد داد.
سخنگوي گوردون براون نخست وزير انگليس نيز درباره گزارش منتشر شده از سوي اطلاعات ملي امريكا در باره ايران گفت: اين گزارش تاكيدي است بر اين مطلب كه ما حق داشتيم درباره تلاش ايران براي توليد سلاح هاي هسته اي نگران باشيم ، و اين گزارش همچنين نشان مي دهد كه اين قصد همچنان وجود دارد و خطر دست يابي ايران به يك سلاح هسته اي همچنان به عنوان يك خطر جدي باقي مي ماند.